Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

Marciello en Meadows pakken de rijderstitel van de Blancpain Sprint Cup dankzij overwinning in dramatische Nürburgring-finale

Uitgegeven door Peter Vader • 18 september 2018 15:32

Raffaele Marciello en Michael Meadows pakten de Blancpain GT Series-titel voor de Sprint Cup-coureurs in 2018, door de overwinning te behalen in een dramatische seizoensafsluitingsrace op de Nürburgring. Met de #88-Mercedes-AMG, overbrugde het AKKA ASP duo een 9,5-punten achterstand op Christopher Mies en Alex Riberas (#1-Belgian Audi Club Team WRT) in een gevecht waarvan tot de laatste momenten het onmogelijk was om de uitslag te voorspellen.

Nurburgring Blancpain racewinnaars Marciello meadows Mercedes AMG GT3 Miguel Bosch

Het voordeel van de WRT-coureurs betekende dat een finish op de vierde plaats hen de titel zou opleveren, ongeacht wat Marciello en Meadows zouden bereiken. Het betekende een perfect seizoen voor de Belgische ploeg, die zich kandidaat stelde voor het kampioenschap van de teams, na de race van zaterdag.

De 60 minuten durende wedstrijd begon met Luca Stolz op pole in zijn #6-Black Falcon Mercedes-AMG. De Silver Cup-koploper behield zijn voorsprong in de openingsstint, terwijl Marciello op P2 terechtkwam, nadat hij van start ging met Dries Vanthoor's #2-Belgian Audi Club Team WRT-auto.

Vanthoor ging echter wijd en liep een lekke band band op, waardoor de kansen van de #2-Audi feitelijk werden beëindigd, terwijl Christopher Haase de derde plek in zijn #25-Sainteloc Racing Audi R8 LMS opeiste.

0541 Blancpain Nurburgring 2018 Miguel Bosch

De belangrijkste strijd van de race begon al snel, met Stolz - die een seconde voorsprong had op Marciello voor de openingsstint - en Haase geleidelijk achter de twee Mercedes-AMG's. Maar terwijl de leiders wegschoten, was de aandacht gericht op Mies in de #1-WRT-Audi. De Duitse coureur startte vanaf de dertiende 13e plaats na een ongeval in de kwalificatie, maar maakte meteen stappen vooruit door al in de eerste ronde naar de negende plaats te springen.

Hij bevond zich vervolgens achter de #87-AKKA-Mercedes van Adam Christodoulou, maar kon hem uiteindelijk in eerste bocht na de start passeren, nadat de Britse coureur nog vertraagd werd door Robin Frijns (#1-Audi R8 Belgian Audi Club Team WRT).

9955 Blancpain Nurburgring 2018 Miguel Bosch

Mies ging goed en was de eerste van de leidende kanshebbers, die de pits indook vóór de 30 minuten, om zijn stuur over te geven aan teamgenoot Riberas. Naarmate de pitstop-fase vorderde leek de titelstrijd te verschuiven ten gunste van het WRT-squadron. Cruciaal was dat Riberas de #19-Grasser Racing Lamborghini Huracan van Ezequiel Perez Companc kon inhalen.

Het momentum ging echter terug naar de AKKA ASP-bemanning, terwijl Marciello en Stolz tegelijkertijd stopten. De #88-Mercedes-AMG kon de pits vlak voor de #6-auto verlaten, waarmee Meadows aan de race begon met een voorsprong, met Hubert Haupt op de tweede plek.

Toen de pitwindow sloot was Simon Gachet de volgende die over de eindstreep kwam in de #2-Sainteloc-Audi, terwijl Steijn Schothorst vierde werd in de #66-Attempto Racing Audi. Maar toen Riberas snel dichterbij de #66-auto kwam, leek het alsof de Spaanse coureur in staat zou zijn om de vierde plaats te behalen - en daarmee ook de titel van de Sprint Cup.

0988 Blancpain Nurburgring 2018 Miguel Bosch

Wat volgde was een gespannen duel tussen Schothorst en Riberas, waarbij de jonge Nederlander vocht voor elke centimeter van de baan, om de WRT-Audi achter zich te houden. Aan de voorkant deed Meadows zijn werk perfect, leidend in de #88-AKKA-Mercedes, maar of hij de titel zou veroveren had hij niet in de hand.

Uiteindelijk, met nog slechts vier minuten op de klok, zette Riberas een aanval in bocht 1 in. Beide coureurs gingen breed en gingen vervolgens deurkruk-aan-deurkruk naar de volgende bocht, maar Riberas deed nog een zet die de positie leek te hebben verzegeld en misschien het kampioenschap.

Schothorst vocht terug, en terwijl de twee Audi-auto's door elkaar liepen, voegde de #19-Lamborghini zich bij de veldslag. De #1-WRT-Audi kwam er het slechtste uit, gleed in het grind en viel terug achter zowel de #66 als de #19. Riberas keerde weliswaar terug op het circuit, maar had een lekke band opgelopen die genoeg was om hem naar de pits te dwingen. Nadat ze kort de positie hadden ingenomen die hen tot kampioen zou hebben gemaakt, was de #1-auto plotseling uit de strijd.

Blancpain Nurburgring Lamborghini Miguel Bosch

Dat betekende dat de #88-AKKA-Mercedes alleen maar derde moest worden om genoeg punten veilig te stellen voor het kampioenschap. In feite had Meadows de leiding gehad tijdens de hele tweede stint en passeerde hij de finishlijn als de racewinnaar en als de nieuwe kampioen van de Sprint Cup. In de pits vierde een juichende Marciello hun succes met de AKKA ASP-crew.

Haupt passeerde de eindstreep in de #6-Mercedes-AMG op de tweede plaats en als Silver Cup-winnaar, na een uitstekend gereden race. De Duitser hield Meadows in de luwte tijdens de tweede helft van de race en eindigde de race binnen een seconde verwijderd van de Britse rijder tijdens de slotfase.

0070 Blancpain Nurburgring Robin Frijns Miguel Bosch

Het podium werd voltooid door Gachet, die een derde top-drie finish realiseerde in evenveel Sprint Cup-weekends, voor de #25-Sainteloc-Audi crew. Schothorst werd vierde - een cruciaal resultaat, want daarmee behaalde hij een derde plaats in de eindrangschikking, voor hemzelf en voor teamgenoot Kelvin van der Linde. Perez Companc voltooide de top vijf.

De Pro-Am categorie werd gewonnen door de #333-Rinaldi Racing Ferrari 488, die in de openingsronde maar liefst tien plaatsen goedmaakte in handen van David Perel. De Zuid-Afrikaanse rijder droeg de auto toen over aan Rinat Salikhov, die een sterke comeback maakte na een race-eindigende botsing in de wedstrijd van zaterdag.

0500 Blancpain Nurburgring Mercedes pole position Miguel Bosch

De Pro-Am-titel werd ondertussen binnengehaald door Markus Winkelhock en Nyls Stievenart (#26-Sainteloc Racing Audi R8 LMS), die de klus klaarden met een derde plaats in de klasse. De bemanning van Sainteloc pakte ook het kampioenschap van de Pro-Am teams, voorafgaand aan het Kessel Racing-team. De Silver Cup-titel werd de vorige keer al opgeeist op de Hungaroring, waarbij Jack Manchester en Nico Bastian (# 90 AKKA ASP Team Mercedes-AMG) de titel in de wacht sleepten.

1049 Blancpain Nurburgring 2018 Miguel Bosch

De seizoens afsluitende Sprint Cup-wedstrijd van de Blancpain GT-serie 2018 zal een drie-uurs race zijn, die wordt verreden op Circuit de Barcelona-Catalunya van 28 tot en met 30 september. De Spaanse locatie is gastheer van het laatste Endurance Cup-evenement van het seizoen en zal ook de kampioenschappen bepalen. Marciello heeft voor de beslissende ronde in Spanje, de leiding in het algemeen klassement van de rijders overgenomen van Mies en Riberas, terwijl het Belgische Audi Club Team WRT en het AKKA ASP Team aan elkaar vastzitten op basis van de punten. De volgende superspannende ontmoeting staat dus te gebeuren, voordat het doek definitief valt voor het kampioenschap 2018.