Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

Een bitter weekend voor Belgian Audi Club Team WRT, een achtste opeenvolgende podium voor Audi

Uitgegeven door Johan Vis • 1 augustus 2018 12:35

Het Belgian Audi Club Team WRT, dat drie wagens inzette in de Total 24 Hours of Spa (waarvan twee onder de vlag van Audi Sport Team WRT), kende een zeer bewogen en uiteindelijk enorm ontgoochelend wedstrijdverloop in deze 70e editie. Slechts één "Belgische Audi R8 LMS aan de finish; het #2 van Robin Frijns, René Rast en Nico Müller op de achtste plaats.

24H Spa

Het zag er nochtans goed uit, want de drie wagens stootten door naar de Top 20 bij de kwalificaties. Tijdens de Superpole toonde Dries Vanthoor eens te meer zijn kunnen door de snelste tijd te klokken. Maar een technische non-conformiteit zorgde ervoor dat de #1 slechts vanaf een 19e plaats op de startgrid de wedstrijd kon aanvangen. Bovendien moest de wagen een penalty uitzitten aan het einde van de eerste wedstrijdronde. Er restte het team dus niets dan de achtervolging in te zetten… Nadat het trio Vanthoor-Mies-Riberas meer dan 50 plaatsen won, konden zij belangrijke punten pakken dankzij een Top 10-notering. Helaas moest men de handdoek werpen door een oververhitte aandrijving op drie uren van de finish.

Op zaterdagavond was de Audi R8 LMS #17 van Stuart Leonard, Daniel Serra en Marcel Fässler één van de eerste om op te geven, nadat de wagen een wiel verloor op het ogenblik dat ze een hoofdrol hadden kunnen opnemen in de race.

De Audi #2 vertrok vanaf de eerste startrij op de grid en animeerde het wedstrijdbegin met René Rast als eerste leider. Naarmate de wedstrijd vorderde, verloor de wagen – met wat pech vanwege neutralisaties die niet op het goede moment kwamen – enkele plaatsen. Na een vlekkeloze race, met uitzondering van een Drive Through penalty op zondagochtend na een contact bij het dubbelen van een wagen, reed het trio Rast-Müller-Frijns als achtste de finishlijn over.

Audi zag echter voor het achtste jaar op rij een R8 LMS op het podium van de Total 24 Hours of Spa plaatsnemen. Al kwam er geen vijfde zege voor het merk met de vier ringen, toch sloot het Montaplast by Land Motorsport (Sheldon van der Linde, Kelvin van der Linde en Jeffrey Schmidt) de wedstrijd af op de 3e plaats, net voor de Audi Sport Team Saintéloc-wagen van Christopher Haase, Markus Winkelhock en de Belg Frédéric Vervisch. Vermelden we eveneens dat het deze wagen is die het meeste punten behaalde van alle bolides die ingeschreven waren in het kader van de Intercontinental GT Challenge, waarvan de volgende wedstrijd wordt betwist bij de 10 Uren van Suzuka van 24 tot 26 augustus.