Autosport Internationaal Toerwagens • WTCR

WTCC jackpot in Macau, Huff wint race voor de negende keer, Michelisz zet Qatar titelstrijd op scherp!

Uitgegeven door Peter Vader • 19 november 2017 10:09

Rob Huff maakte geschiedenis door met een recordbrekende negende keer te winnen op het Guia-stratencircuit, aangezien hij een natte hoofdrace domineerde tijdens FIA WTCC JVCKENWOOD Race of Macau. Er was nog meer sensatie omdat Norbert Michelisz de leiding in de titelstrijd overnam van Thed Björk, door hem met 6,5 punten voor te blijven met nog twee races te gaan in Qatar volgende maand.

Macau podium main race

Rob Huff, de wereldkampioen van 2012 en ALL-INKL.COM Münnich Motorsport-rijder, bleef het "koppie erbij houden" in de moeilijke omstandigheden op het beroemde 6.120 kilometer lange circuit. Hij sleepte daarmee zijn eerste FIA World Touring Car Championship-overwinning binnen, sinds april 2016 en werd daarmee WTCC-racewinnaar nummer 10 van 2017.

"Absoluut geweldig!" zei Huff na afloop, wiens Citroën C-Elysée zwaar was beschadigd tijdens het incident dat de Opening Race op zaterdag deed beëindigen. "Alle eer aan het team. Ze hebben een ongelooflijke klus geklaard door de auto vannacht te herbouwen. Om middernacht had ik nog niet het idee dat ik vandaag een auto had. En... er dan ook nog mee winnen!"

Racewinnaar Rob Huff onderweg in Macau

De finale van zondagochtend begon achter de Volvo V60 Polestar safety car nadat nachtelijke regen leidde tot Macau's eerste natte WTCC-race en DHL Pole Polesitter Rob Huff was voorzichtig toen het racen in de derde ronde begon. "In de eerste ronde was ik erg voorzichtig tijdens het remmen voor Lisboa, waardoor Michelisz [Michelbert] mij inhaalde. Maar de auto was geweldig," zei hij na het record te hebben gebroken met negen Macau-overwinningen. Een gegeven dat hij deelde met motorcoureur Michael Rutter voorafgaand aan de start.

Toen hij eenmaal zijn eerste stap in de race had gezet, opende Huff de aanval op Castrol Honda World Touring Car Team-coureur Norbert Michelisz, om vervolgens van hem te winnen met een indrukwekkende 8.142s voorsprong. De overwinning was zijn 29e in het WTCC en plaatst hem nu op de tweede plaats in de geschiedenisboeken van de serie, samen met collega-wereldkampioen José María López. Het markeert ook het Duitse team ALL-INKL.COM Münnich Motorsport's eerste WTCC overwinning sinds mei 2014.

Terwijl de tweede plaats van Michelisz hem in staat stelde om de puntenkloof te dichten met Björk, die op de vijfde plaats eindigde, werd de Hongaar het vuur aan de schenen gelegd, maar hij wist toch zijn mooie resultaat te behalen. Met Tom Chilton van Sébastien Loeb Racing, die vertrok van de derde plaats op de startgrid, vocht Michelisz hard voor zijn positie in de beginfase van de race. Totdat de Honda-coureur Esteban Guerrieri de Citroën C-Elysée WTCC voorbij stak in de negende ronde in de snelle, naar rechts afbuigende Mandarijn bocht, nadat Chilton vitale grip kwijtraakte na een mislukte inhaalpoging op Michelisz. Guerrieri leek zich te programmeren om de tweede plaats van zijn teamgenoot te beschermen tot aan de geblokte vlag. Guerrieri maakte echter een fout in de laatste ronde en ging te wijd, waardoor Chilton toch zijn eerste Macau-podium kon behalen, net voor Michelisz.

Kampioenschapsleider Björk eindigde op afstand op een vijfde plaats in zijn Polestar Cyan Racing Volvo S60. Macau-veteraan Tom Coronel reed na zijn indrukwekkende tweede plaats in de Openingsrace van gisteren, naar een zesde plaats in zijn ROAL Motorsport Chevrolet RML Cruze TC1.

Macau Opening Race winnaar Mehdi Bennani werd zevende, deze keer voor Sébastien Loeb Racing, en staat nu een halve punt achter op Chilton als het gaat om de leiding in de WTCC Trophy. De Marokkaan finishte met zijn zevende plaats voor Kevin Tail van RC Motorsport, die achtste werd en voor Néstor Girolami (Polestar Cyan Racing Volvo) die de negende behaalde. Zsolt Dávid Szabó's Zengo Motorsport Honda Civic WTCC rondde de Top 10 af door zijn eerste WK-punt te scoren, nadat hij op donderdag 22 jaar was geworden.

Zijn teamgenoot Dániel Nagy eindigde op P11, terwijl Ma Qing Hua de snelste ronde reed in P12, toen hij terrein terugwon na het krijgen van een drive-through penalty. Deze was aan hem uitgedeeld nadat hij Mak Ka Lok had ingehaald voordat de safety car-periode was afgelopen. Nicky Catsburg reed aanvankelijk in de Top 10, maar viel terug naar een onbeduidende P13, na contact gemaakt te hebben met zijn teamgenoot Girolami die remde voor Lisboa. Yann Ehrlacher, Ryo Michigami, John Filippi en Mak reden onbedreigd naar de finishlijn, Po Wah Wong van Campos Racing ging niet eens van start.

Natte Main race winnaar Rob Huff

Het slotevenement van het seizioen 2017, de WTCC Race of Qatar, vindt plaats op het Losail International Circuit op 30 november tot en met 1 december, wanneer het FIA World Touring Car Championship voor coureurs en fabrikanten zowel als de WTCC Trophy worden beslist. Met nog zestig punten te verdelen, komen er mathematisch gezien nog zeven coureurs in aanmerking voor de felbegeerde wereldtitel. Dat wordt heel spannend in Qatar!

Scroll even naar beneden voor de uitslag van de Main Race van de FIA WTCC JVCKENWOOD Race of Macau: