Autosport Internationaal Toerwagens • WTCR

WTCC 'street star' Bennani wint in Macau de 'Opening Race'; Tom Coronel verrassend tweede! + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 18 november 2017 18:56

Mehdi Bennani leidde van meet af aan de race, om daarna de overwinning voor zich op te eisen in de openingsrace van de WTCC JVCKENWOOD Race van Macau. Als titelverdediger van het FIA World Touring Car Championship was Norbert Michelisz betrokken bij een crash, die al vroegtijdig de race deed stoppen op het nauwe Guia-stratencircuit.

Start Macau Opening Race

Sébastien Loeb Racing-rijder Bennani maakte een perfecte start vanaf zijn reverse-grid DHL Pole Position en werd na zijn bliksemstart door niemend meer uitgedaagd. Een uitstekende prestatie van Bennani in zijn Citroën C-Elysée WTCC. Macau-veteraan Tom Coronel passeerde als tweede de eindstreep, na ook vanaf de tweede startpositie te zijn vertrokken met zijn Chevrolet Cruze TC1 van het Italiaanse ROAL Motorsport.

"Het is heel bijzonder om hier in Macau te winnen", zei een opgetogen Bennani, wiens overwinning zijn derde was van 2017 en de zesde in zijn WTCC-carričre. "Het is zo'n uitdagend circuit en het is geweldig om mijn naam te verbinden aan Schumacher en Senna, als een winnaar in Macau! Bedankt allemaal!"

De race rond het 6.120 kilometer lange parcours kwam tot een vroeg einde nadat Norbert Michelisz van het Castrol Honda World Touring Car Team een muur had geraakt. Zijn Honda Civic WTCC blokkeerde de baan zodanig dat Esteban Guerrieri, Rob Huff, Tom Chilton en de rest van het veld niet konden passeren. Er was geen andere optie dan de race met rood af te vlaggen en de eindstand werd na vijf in plaats van de geplande acht ronden al opgemaakt.

Achter Bennani - die ook de WTCC Trophy voor onafhankelijke rijders won - en achter Coronel, claimde Ryo Michigami een welverdiend podium, de eerste in het WTCC van een Japanse coureur, met de derde plaats in zijn Honda Racing Team JAS Civic. Hij eindigde voor Thed Björk, die zijn 16,5-punts voorsprong in het kampioenschap herstelde in zijn Polestar Cyan Racing Volvo S60, nadat hij twee punten had laten vallen op Michelisz in de kwalificatie op vrijdag.

Björk's belangrijkste rivaal in de titelstrijd, Norbert Michelisz, blijft nog steeds als vijfde geklasseerd na zijn achtste plaats in de race, ondanks zijn ongeluk. Honda-teamgenoot Esteban Guerrieri was zesde voor de 'Main Race DHL Pole Position-coureur' Rob Huff. De Brit en de acht keer winnende Suncity Group Guia Race-winnaar, begon als negende en streefde Kevin Gleason van RC Motorsport voorbij, om daarmee veel vooruitgang te boeken op een circuit dat bekend staat als een circuit waar het erg moeilijk passeren is.

Fellow Brit Tom Chilton werd achtste in zijn Sébastien Loeb Racing Citroën, terwijl Nicky Catsburg negende werd in zijn Polestar Cyan Racing Volvo. De Nederlander staat derde in het klassement maar heeft nu een voorsprong van anderhalve punt op Bennani, die vierde wordt in het algemeen klassement. Gleason sloot de 'Top 10' met John Filippi en Yann Ehrlacher als volgende.

Néstor Girolami eindigde op P13, voor Polestar Cyan Racing, Ma Qing Hua nam P14 op zijn rekening tijdens zijn WTCC-return en crashte tijdens de kwalificatie. Dániel Nagy en Zsolt Dávid Szabó waren respectievelijk P15 en P16 in hun Zengő Motorsport Honda's. Mak Ka Lok (RC Motorsport), Macau, voltooide P17 bij zijn eerste WTCC-start sinds 2014. Nieuwkomer Po Wah Wong voltooide de rij van gefinishte deelnemers in een Campos Racing Chevrolet RML Cruze TC1.

De 'Main Race' (hoofdrace) van de 'WTCC JVCKENWOOD Race of Macau' vindt plaats op zondagochtend om 10:45u lokale tijd. Door nieuwe regels voor het evenement kunnen teams onbeperkt OSCARO Repair Time krijgen, om hun auto's klaar te maken voor de finale, die wordt uitgevochten in een race over twaalf ronden.