Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Indrukwekkende dubbelzege KTF-talent Rinus van Kalmthout op Road America

Uitgegeven door HJ van Keulen • 26 juni 2017 11:33

Elkhart Lake (Wisconsin, USA) - KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft op Road America op indrukwekkende wijze beide wedstrijden van de Cooper Tires USF2000 serie op zijn naam geschreven. In beide races wist de 16-jarige Hoofddorper na een fraaie strijd de leiding te veroveren om vervolgens bij de concurrentie weg te rijden. Na een aantal podiumplaatsen waren het de eerste overwinningen voor Van Kalmthout in deze hoog aangeschreven ‘Road to Indy’ opstapklasse.

null

De Amerikaanse Cooper Tires USF2000 serie trapte de tweede seizoenshelft af met de zevende en achtste race op het prachtige circuit van Road America. “Het doet erg denken aan Spa, een paar lange rechte stukken en veel technische bochten, echt super”, aldus Rinus van Kalmthout na de eerste kennismaking. Dat Road America het KNAF Talent First-autorensporttalent op het lijf geschreven was, werd snel duidelijk, want in de training zette Rinus VeeKay (zoals Van Kalmthout in Amerika bekend staat) de snelste tijd op de klokken, terwijl de Pabst Racing-piloot in de kwalificatie op een opdrogende baan naar de derde tijd reed.

De eerste wedstrijd van de ‘Road to Indy’ opstapklasse op Road America was er een om in te lijsten. In de beginfase ontspon zich een prachtig gevecht om de leiding waarbij de top vier voortdurend van positie wisselde. In de vijfde ronde nam Van Kalmthout voor de tweede keer de kop en wist kampioenschapsleider Oliver Askew op een seconde te houden. Toen Askew wegviel met een probleem aan de wielophanging en naar de pits moest, had de KTF-rijder opeens een voorsprong van 2,7 seconden op de nieuwe nummer twee en liep vervolgens steeds verder weg om met een marge van 5,9 seconden als winnaar te worden afgevlagd. Daarmee was na vier podiumposities uit zes races de eerste overwinning in de Cooper Tires USF2000 serie binnen! “Helemaal geweldig. Ik ben zo blij, zeker ook voor het team, want het is hier hun thuisrace. Het gevecht in de eerste ronden was hard maar fair en uiteindelijk kon ik wegrijden bij het veld”, aldus een dolgelukkige racewinnaar, nog nat van de champagne.

null

Veel tijd om te genieten was er niet want later op de dag stond de kwalificatie voor race twee op het programma en daarin scoorde Van Kalmthout zelfs de poleposition. Door het lange rechte stuk na de start werd het Nederlandse racetalent echter in de eerste meters van race twee vanuit de slipstream gepasseerd en vervolgens in een poging om de koppositie te heroveren van de baan gedrukt. Een ronde later slaagde de inhaalactie wel en nam VeeKay de leiding over. Gaandeweg de wedstrijd wist de Pabst Racing-piloot het gaatje uit te bouwen en pakte met een voorsprong van 1,6 seconden opnieuw de overwinning. Daarmee mocht Van Kalmthout voor de tweede keer op de hoogste trede van het podium plaatsnemen en de champagne ontkurken.

Als nummer twee in de tussenstand van het kampioenschap deed Van Kalmthout met zijn dubbelzege goede zaken en verkleinde het gat naar de leider van 60 naar 24 punten.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Total, Quick sports and leisure wear en het KNAF Talent First programma.