DTM

René Rast wint op de Hungaroring; twee pole positions en leider in het DTM kampioenschap 2017

Uitgegeven door Peter Vader • 19 juni 2017 14:16

René Rast kon niet meer realiseren dan hij deed tijdens het afgelopen DTM weekend op de Hungaroring. Onder het oog van 39.500 toeschouwers verzekerde de Audi coureur zich van de overwinning bij de zesde DTM ronde van dit seizoen. Op de Hungaroring behaalde hij zijn eerste overwinning in zijn loopbaan in deze populaire toerwagenraceserie.

rene rast

"Mega! Dit is ongelooflijk, ik kan het niet geloven", aldus een euforische Rast over de boordradio, na het passeren van de finishlijn. De 30-jarige Rast won de race in Hongarije na 35 ronden, met een kleine voorsprong op zijn collega Mattias Ekström, die de race voor lange tijd had geleid. De derde plaats in de race van zondag was voor de Belg Maxime Martin in de BMW M4 DTM, die vanaf de laatste startrij aan de race begon. De beste Mercedes coureur was Paul Di Resta, die de zesde plaats voor zich opeiste.

De beslissende manoeuvre van Rast, kwam met nog vier ronden te gaan, toen hij de tot op dat moment leidende Ekström ijskoud opzij duwde. Eerder had de Audi-bestuurder in de kwalificatie voor de race van zondag zijn tweede pole position zeker gesteld. Rast had negen DTM races nodig, om zijn eerste DTM overwinning te behalen. "Ik heb altijd naar dit moment toe gewerkt", zei een opgetogen Rast. "Mattias had een andere strategie, maar reed verdedigend. Het is nog te vroeg om nu al na te denken over de titel, maar de leiding in het kampioenschap is natuurlijk iets bijzonders. Bij aanvang van het seizoen had ik dit niet durven dromen. "

Ekstrom, die min of meer op zijn achterhoofd werd geslagen toen hij op weg was naar zijn overwinning, kreeg de tweede plaats per toeval in de schoot geworpen: "Vanwege mijn vroege stop had ik een grotere kans om te winnen. Op het einde heb ik echter gevochten met stompe wapens. René heeft hierop gewacht en reed toen gewoon langs mij heen. Perfect is anders, maar het resultaat is in orde."

null

De race betekende een briljante comeback voor de Belgische Maxime Martin. Nadat hij zaterdag al vroeg werd uitgeschakeld en zelfs een penalty kreeg als gevolg van een botsing. Hij werd drie plaatsen teruggeplaatst in de startopstelling. De kwalificatie voor de race van zondag was ook niet florissant, aangezien hij uiteindelijk op de laatste startpositie terecht kwam. De Belg was kennelijk niet onder de indruk en maakte zijn pitstop voor de bandenwissel al in de eerste ronde. "Het was een geweldige comeback", zei hij na de wedstrijd. "Ik ging van meet af aan voluit, maar een podiumplaats had ik niet verwacht. De eindklassering was een goed antwoord op mijn resultaat van gisteren."

null

De DTM klassementsleider heeft na zes van de achttien races met 70 punten de leiding. Lucas Auer, die in Hongarije zonder punten bleef, staat met een punt achterstand op de tweede plaats. De derde en vierde plaats bezetten twee andere Audi-rijders, Jamie Green (65 punten) en Mattias Ekström (62 punten).

Zaterdagrace

De zaterdagrace op de Hungaroring betekende een magisch moment voor Mercedes-AMG, een deceptie voor Audi en een verbetering voor BMW. Na een spannende kwalificatie mondde de race uit in een verrassend resultaat. In de strijd om de snelste rondetijd in de ochtend, was het merk uit Ingolstadt de benchmark. Maar tijdens de eerste race gingen anderen er met de buit vandoor. Paul Di Resta (Mercedes-AMG) en de twee BMW-coureurs Timo Glock en Bruno Spengler beklommen het podium. Een vroege veiligheidsinterventie, nadat de BMW-coureur Maxime Martin zijn beschadigde auto op de baan had geparkeerd, hielp mee aan dit spectaculaire en onverwachte resultaat.

De volgende wedstrijd op de DTM-kalender is Nuremberg. Race nummer zeven en acht op de kalender worden verreden van 30 juni tot 2 juli 2017 op het unieke stratencircuit.