Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Giovinazzi wint GP2-sprintrace, klassementsleider Gasly beperkt schade met P4 + UITSLAG

Uitgegeven door Edwin Schimmel • 28 augustus 2016 16:00

SPA-FRANCORCHAMPS - Prema-coureur en titelkandidaat Antonio Giovinazzi heeft op een zonovergoten circuit van Spa Francorchamps de GP2-sprintrace gewonnen. De Italiaan startte de race vanaf de tweede plaats en wachtte geduldig zijn kans af voorbij te gaan aan poleman Gustav Malja. Giovinazzi deed dit uiteindelijk halfverwege de race in Les Combes om vervolgens langzaam weg te rijden bij de rest van het veld en zijn derde overwinning van het seizoen te behalen. Malja werd na achttien ronden knap tweede, zijn eerste podium van het seizoen, terwijl Trident-coureur Luca Ghiotto het laatste podiumplaatsje opeiste. Ook klassementsleider Pierre Gasly reed, na de winst van zaterdag tijdens de hoofdrace, een ijzersterke race en klom op van P8 naar P4. Hoewel de Red Bull-junior bij de start zijn voorvleugel beschadigde tegen de MP Motorsport-bolide van Oliver Rowland en plaatsen verloor aan de Brit en titelrivaal Sirotkin wist de Fransman deze spoedig weer voorbij te gaan. Vervolgens ging Gasly ook voorbij aan de Brit Jordan King, die hevig in gevecht was met beide Russian Time bolides, en ook deze moesten het onderspit delven tegen de ontketende Fransman. Helaas voor de Prema-coureur kwam hij tijd tekort om ook Ghiotto te bevechten voor het podium, maar met een vierde plaats maakte hij zijn titelaspiraties wederom meer dan duidelijk.

Antonio Giovinazzi

Het einde van de race kende nog een naar einde voor de Russian Time-coureur Artem Markelov. De Rus reed tot dan toe een sterke race, maar had een aantal plaatsen verloren door compleet versleten banden. Toch leek de GP2-rookie nog met één verdiend wk-punt richting Monza af te kunnen gaan reizen totdat ART-coureur Sergey Sirotkin hem in de laatste bocht achterste voren tikte. Hierdoor viel de Rus gedesillusioneerd stil in de Busstop chicane en werd Sirotkin uiteindelijk bestraft met een tien seconden tijdstraf, waardoor hij als vijftiende finishte.

Met de winst van Giovinazzi is het verschil tussen de Italiaan en zijn Franse Prema-teamgenoot nu zeventien punten. Met nog drie raceweekenden te gaan leidt Gasly nu met 146 punten, gevolgd door Giovinazzi met 129 punten en Russian Time-coureur Marciello met 120 punten. Ook de Russische ART-coureur Sergey Sirotkin maakt met 115 punten nog kans op de titel.