Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Nederlandse Red Bull Junior scoort hattrick in Rusland: "De sleutel tot dit succes is.."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 augustus 2016 16:52

KNAF Talent First-racetalent Richard Verschoor heeft met opnieuw drie zeges op Moscow Raceway de leiding in de titelstrijd overgenomen van teamgenoot Jarno Opmeer. Met zijn tweede hattrick op rij op de Russische baan heeft de Red Bull Junior ook de vijfde ronde van het SMP F4 NEZ kampioenschap volledig naar zijn hand gezet. KNAF Academy-pupil Jarno Opmeer had in Moskou wat tegenslag in de eerste twee races, maar reed in de derde race sterk naar de tweede plaats. Verschoor heeft nu een voorsprong van twaalf punten op Opmeer. Met nog twee wedstrijden te gaan zijn de twee Nederlanders, die beide uitkomen voor MP Motorsport, de enige overgebleven titelkandidaten in het SMP F4 NEZ kampioenschap.

Start F4 Rusland

Richard Verschoor begon na zijn eerdere sterke optreden op Moscow Raceway, vol goede moed aan de vijfde ronde van het Noord-Europese zonekampioenschap (NEZ) Formule 4. De Red Bull Junior is in een blakende vorm en verheugde zich er op om tijdens het prestigieuze DTM-weekend voor volle tribunes een aanval te doen op de leiding in het klassement.

De eerste vrije training verliep voorspoedig, de KNAF Talent First-coureur reed prima rondetijden en ook Opmeer zat er goed bij. De weerscondities in Moskou waren echter niet best, het stormde en de wedstrijdleiding besloot de tweede vrije training te annuleren.

De kwalificatie op zaterdagochtend werd gereden op een zeer natte baan, iets dat Verschoor goed ligt. "Ik vind dat juist erg leuk, in de karts reed ik al graag in de regen." Dat bewees de Red Bull Junior met een sterke kwalificatie, waarin alleen Opmeer hem partij kon bieden. De KNAF Academy-pupil had 0,665 sec. langer nodig voor een ronde over de 3.995 km lange piste dan zijn teamgenoot, de andere rijders zelfs twee seconden of meer.

In de eerste race had Verschoor een uitstekende start en hij nam direct afstand van zijn achtervolgers. Een race die gekenmerkt werd door maar liefst zes drive-through-penalty’s vanwege jumpstarts. Eén van de bestrafte rijders was Jarno Opmeer, die daarmee een mooie tweede plaats verloor en uiteindelijk als tiende over de finish kwam. Verschoor had door het wegvallen van Opmeer, alleen nog concurrentie te duchten van de sterk rijdende Tumoas Haapalainen. Hij controleerde de wedstrijd en won de eerste race ruim anderhalve seconde voor de Fin.

Door deze overwinning stond de opvallende Red Bull-Formule 4 van Verschoor ook in de tweede race op poleposition. De 15-jarige coureur kreeg in de eerste ronde een aanval te verduren van Nerses Isaakyan, maar wist de Rus goed te pareren en toen deze eenmaal uit zijn slipstream weg was, bouwde de inwoner van Benschop met constante ronden een comfortabele voorsprong op. Na 13 ronden kwam de KTF-rijder met een voorsprong van 0,4227 over de finish. De vanaf de tiende plaats gestarte Jarno Opmeer had opnieuw het geluk niet aan zijn zijde. Toen een rijder voor hem een probleem kreeg met zijn auto raakte Opmeer zijn voorganger, waardoor de 16-jarige rijder zijn voorvleugel beschadigde en de pits in moest om een nieuwe te laten monteren. Daardoor kwam hij als 16e over de finish. Zijn tweede zege van het weekend leverde Verschoor voldoende punten op om de leiding in het kampioenschap over te nemen van zijn MP-teamgenoot Opmeer.

Tijdens de derde en laatste race van het weekend stond er een straffe wind op Moscow Raceway, maar de zon scheen eindelijk en de temperatuur was aangenaam. Bij zijn derde poleposition had Verschoor zijn sterke Nederlandse teamgenoot naast zich en hij wist dat de eerste ronde belangrijk zou zijn voor het verloop van de race. Opmeer had een goede start en plaatste een aanval op het rechte stuk achter op het circuit, maar Verschoor hield hem uitstekend af en behield de leiding. 17 Ronden lang reed de Red Bull Junior aan de leiding, steeds met voldoende voorsprong om Opmeer geen gelegenheid te geven een aanval te plegen.

Zo won Richard Verschoor ook dit tweede evenement in Moskou alle races en heeft hij nu in het tussenklassement een voorsprong van 12 punten. Jarno Opmeer werd deze derde race knap tweede, ruim zeven seconden voor Roope Markkanen. In het klassement is de KNAF Academy-pupil nog steeds de nummer twee, met een grote voorsprong op de andere deelnemers.

Verschoor is uiteraard zeer content met zijn zegereeks in Moskou: "Het was weer een perfect weekend. De sleutel tot dit succes is dat nu ook de start, die het begin van het seizoen niet altijd soepel verliep, goed gaat. Nu moet ik mij focussen op het veilig stellen van het kampioenschap. Ik wil mijn team MP Motorsport en mijn sponsors bedanken en kijk uit naar de volgende races."

Jarno Opmeer: "Race 3 ging gelukkig beter dan de races ervoor. Ik ga nu naar huis om hard te trainen en hard te werken, want ik laat mijn kansen op het behalen van de titel niet schieten!"

Het volgende optreden van Verschoor en Opmeer in het Noord-Europese zonekampioenschap (NEZ) Formule 4 is op 3 en 4 september op het circuit van Anderstorp in Zweden. Een week later is de grote finale in het Finse Ahvenisto.