Autosport NL • Autosport NL Diversen

11.000 autosportfans beleven spannend en spectaculair Zandvoort Masters Weekend

Uitgegeven door Johan Vis • 22 augustus 2016 10:59

Tijdens het Zandvoort Masters Weekend op Circuit Park Zandvoort zijn ruim 11.000 racefans getrakteerd op een programma met mooie en spannende wedstrijden. De winnaarsbokalen waren onder andere weggelegd voor Rahel Frey en Philip Geipel, die bij de spannende zondag-race van de ADAC GT Masters als eerste over de eindstreep kwamen. De 26e editie van de Masters of Formula 3 leverde een prachtige zege op voor Joel Eriksson uit Zweden.

Zandvoort Masters 2016 Circuit Park Zandvoort

Er viel genoeg te zien en te beleven tijdens het Zandvoort Masters Weekend, wat voor de autosportliefhebbers een programma bood van maar liefst dertien races. Ook de wedstrijden van de ADAC GT Masters leverenden veel spektakel. Met gedurfde inhaalacties, donderende V8 en jankende V10-motoren, strategische pitstops en strijd tot het einde, maakte de ADAC GT Masters zijn naam als ‘een van de publieksfavorieten’ meer dan waar. Op zaterdag werd de wedstrijd gewonnen door Kevin Estre en David Jahn (KÜS TEAM75 Bernhard Porsche 911 GT3 R), voor Connor De Phillippi en Christopher Mies (Montaplast by Land-Motorsport) en het duo Martin Ragginger en Robert Renauer (Precote Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 R). Beste Nederlandse klassering werd genoteerd door Jaap van Lagen die met zijn teamgenoot Norbert Siedler op de 7e plaats finishte met de HB Racing Lamborghini Huracan GT3.

Voor de wedstrijd op zondag waren Siedler en Van Lagen gebrand op revanche. Die revanche pakte goed uit met een keurige derde startpositie voorafgaand aan de zondag-race. Estre en Jahn pakten de poleposition voor die wedstrijd en werden geflankeerd door Christopher Haase en Frédéric Vervisch (Montaplast by Land-Motorsport). Tijdens de race leek voor lange tijd Kevin Estre op weg naar de winst, met in het kielzog de bolide van Jaap van Lagen. Een regenbui zorgde voor een bandencasino, waarbij een aantal teams opteerden voor regenbanden, terwijl andere equipes kozen om te blijven racen met de profielloze slicks. Korte tijd was de regenband de beste keus, tot het aanbreken van het pitstop-window. Hierna reed het volledige veld weer op slicks. Tijdens de pitstop sneuvelden de podiumkansen voor Kevin Estre en David Jahn, nadat Estre kort voor zijn pitstop de grindbak in reed en de motor tijdens de pitstop oververhit raakte. Beter verging het voor Rahel Frey en Philip Geipel. Frey nam de start voor haar rekening in de YACO Racing Audi R8 LMS en koos tijdens de regenbui voor regenbanden. Hierna vocht ze zich weer naar voren en teamgenoot Geipel reed na een fantastische pitstop een solide eindstint op de slicks. Hierdoor pakten Frey en Geipel de zege. Jaap van Lagen maakte de keuze om op slicks te blijven rijden toen de regen op het Zandvoortse asfalt neerdaalde en hield zich goed staande in de voorhoede van het veld. Vervolgens was het aan Norbert Siedler om het tweede deel van de wedstrijd foutloos te rijden. Dit lukte prima, waardoor Van Lagen en Siedler met de Lamborghini op de tweede plaats finishten. De derde plaats ging naar Sebastian Asch en Luca Ludwig (Team Zakspeed Mercedes-AMG GT3).

Ook werd uitgekeken naar de ‘Masters of Formula 3’, de beroemde wedstrijd die voor de 26e maal werd verreden. De race leverde weer een mooie strijd om de zege op. Op zaterdagochtend imponeerde de Britse Van Amersfoort Racing-coureur Callum Illot door naar poleposition te trainen voor de kwalificatierace. Daar wist hij niet de eerste startpositie om te zetten in de zege, want het was die Zweed Joel Eriksson die met zijn Dallara F316 van het Motopark team al bij de start de leiding wist te veroveren, om deze vervolgens niet meer af te staan. Dankzij de zege in de kwalificatierace mocht Eriksson ook vanaf poleposition starten in de hoofdrace op zondag. Op de startrij werd hij geflankeerd door Illot, die op zaterdag genoegen moest nemen met plaats twee. Bij het doven van de lichten was het een sprint richting de Tarzanbocht tussen Illot, Eriksson en de Fin Niko Kari. Eriksson wist hierbij de leiding te pakken, terwijl Kari positie twee veroverde voor Illot. Kari probeerde koers te zetten richting Eriksson, maar telkens als Kari probeerde in te lopen, was het Eriksson die pareerde met een hoger tempo. Na 25 ronden op het uitdagende circuit van Zandvoort werd de finishvlag dan ook al eerste getoond aan Joel Eriksson, die daarmee zijn naam toegevoegd zag worden aan een erelijst met grote namen als David Coulthard, Jos Verstappen, Lewis Hamilton en Max Verstappen. Kari finishte op positie twee, gevolgd door de Braziliaanse coureur Sergio Sette Camara. Hiermee viel het podium geheel in handen van het Duitse Motopark team. Callum Illot eindigde de race op de vierde plaats.

Zandvoort Masters

Het publiek kon verder volop genieten van mooie en spannende races van de Clio Cup Central Europe, dat samen met de Clio Cup Benelux in actie kwam. Hier pakte Sebastiaan Bleekemolen de zege in de zondag-race. Ook de ADAC F4 en ADAC TCR Germany leverden spectaculaire autosport. De deelnemers uit de Spezial Tourenwagen Trophy maakten het autosportfeest compleet.