Formule 1

Niet weg te denken uit de Formule 1: Hoe zit dat eigenlijk met koolstofvezel?

Uitgegeven door Michel van Eunen • 28 september 2016 20:43

In de huidige Formule 1 en in de autosport is een materiaal als koolstofvezel (of carbonviber) niet meer weg te denken. Ook in andere sporten is dit materiaal inmiddels gemeengoed. Maar hoe zit dat eigenlijk met...’, Koolstofvezel? Technisch gezien maak je de vezels door acrylvezels te verkolen bij ongeveer 3000 graden. vandaar de zwarte kleur. De vezels zelf zijn ongeveer vijf tot tien keer dunner dan een mensenhaar. Door van deze vezels een garen te maken en dan weer te verweven tot matten heb je de basis voor een koolstofvezel onderdeel. Als je meerdere van deze matten in een mal legt, doordrenkt met hars, kom je uiteindelijk via een fabricageproces tot een object welke bijvoorbeeld een onderdeel in een Formule 1- of raceauto (Porsche RS Spyder van Jos Verstappen toen nog in carbon-look + FOTO-reportage) kan worden.


Dit materiaal heeft enkele grote voordelen ten opzichte van metalen. Het oxideert niet. Het is lichter, staal weegt 7,9 g/cm3 en koolstofvezel slechts 1,8 g/cm3. Daarentegen heeft staal een treksterkte van 450 MPa en Koolstofvezel 4900 MPa. Als zeggen de cijfers je niet zo veel, het verschil is duidelijk. Ook heeft koolstofvezel een veel lagere uitzettingscoëfficiënt. Dit laatste betekent dat het onder invloed van temperatuur minder krimpt en uitzet, tot een factor 6.


In 1879 experimenteerde Thomas Edison reeds met koolstofvezels. Hij verbrandde katoendraden op hoge temperaturen om zo aan een gloeidraad te komen voor zijn eerste gloeilampen. Zonder zich te realiseren wat hij in handen had, duurde het uiteindelijk tot 1958 tot de eerste voorzichtige stappen werden gezet op dit gebied. Dit was echter nog verre van een volmaakt product. Zo bevatte het materiaal toen der tijd pas 20% carbon. Hetgeen het materiaal niet sterk genoeg maakte. In 1960 lukte het Richard Millington om een voor 99% puur carbon materiaal te produceren.

De McLaren MP4/1C uit 1981 was de eerste Formule 1 auto welke rondom een koolstofvezel-monocoque was opgebouwd. Nu kun je het zo gek niet bedenken of het is wel van koolstofvezel materialen gemaakt in de Formule 1.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS