Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Rus Sirotkin wint zinderende GP2 hoofdrace ondanks twee pitstops, Gasly knokt zich naar podium + UITSLAG

Uitgegeven door Edwin Schimmel • 30 juli 2016 15:31

HOCKENHEIM - De Russische ART-coureur Sergey Sirotkin heeft op spectaculaire wijze de GP2 hoofdrace in Duitsland gewonnen. De testcoureur van het Renault F1 team maakte tijdens de race niet één maar twee stops maar beschikte over zoveel snelheid dat zelfs dat hem niet van de overwinning kon afhouden. De Italiaan Ghiotto reed een minstens net zo indrukwekkende race door startend vanaf P14 als tweede te worden afgevlagd. Klassementsleider Gasly stalde vanaf de eerste startrij bij de start, viel terug naar P12 maar finishte uiteindelijk nog op het podium op P3 door in de allerlaatste bocht zijn landgenoot Marciello voorbij te gaan.

Bij de start van de 38 ronden tellende race op een droog en zonnig Hockenheim was Sirotkin vanaf pole prima weg. Hetzelfde kon niet worden gezegd van de eveneens vanaf de eerste startrij vertrekkende Prema-coureur en klassementsleider Gasly. De Fransman liet zijn bolide stallen, kwam met behulp van de anti-stal alsnog moeizaam weg om uiteindelijk terug te vallen naar P12.

Na één ronde leidde ART-coureur Sirotkin de race, gevolgd door Marciello, Rowland, Lynn en Nato. De snelste ronde werd daarna echter neergezet door Russian Time-coureur Marceillo en nadat deze het kleine gat naar de Rus weer had gedicht dook de Italiaan in ronde 4 binnendoor voorbij aan Sirotkin voor de leiding.

De eerste ptistop werd in ronde zes gemaakt door MP Motorsport-coureur Oliver Rowland, die zijn zachte Pirelli's omruilde voor het medium rubber. Een ronde later ging het mis voor de Rus Markelov die zich verremde in een verdedigende actie ten opzicht van Malja, waarna Markelov tegen de achterkant van Jordan King vloog en stilviel, waardoor de eerste virtual safetycar periode werd afgekondigd.

Op dat moment dook ook de op P2 rijdende Sirotkin de pits in voor nieuwe medium banden, waarna een onderzoek volgde of dit nog net voor of tijdens de virtual safetycar periode was. Ondertussen werd de race weer gestart, maar lang duurde dit niet. In ronde negen knalde de Nederlander Daniel de Jong bovenop de gele bolide van Galeal nadat de Nederlander iets te enthousiast de bocht indook. Doordat beide midden op de baan bleven staan was de wedstrijdleiding opnieuw genoodzaakt een virtuele safetycar periode af te kondigen.

Na de herstart in ronde 11 maakte de leidende Russian Time-coureur Marciello in ronde 13 zijn verplichte pitstop waarna hij als negende weer terug de baan op kwam. Daarachter had kampioenschapleider Gasly zich inmiddels weer terug gevochten naar P4 toen de wedstrijdleiding bekend maakte dat Sirotkin zijn stop had gemaakt tijdens de eerste virtuele safetycar, wat niet mocht. Hierdoor werd de Rus verplicht nogmaals een pitstop te maken wat hij in ronde 27 deed waarna hij terug viel tot P5.

Oliver Rowland, die in ronde zes zijn pitstop al had gemaakt, had in ronde 28 al het beste verbruikt van zijn medium Pirelli's en werd in de slotfase nog voorbij gereden door de sterk rijdende Ghiotto en Sirotkin. Een laatste virtuele safetycar periode werd een ronde later afgekondigd nadat de Franse Racing Engineering-coureur Norman Nato achterste voren werd getikt door Alex Lynn.

Met nog acht ronden te gaan werd de race voor de laatste maal ge-herstart met aan de leiding Russian Time-coureur Marciello, gevolgd door Sirotkin. De Rus reed echter de snelste sectortijden en wist het gat naar de leider in no time te dichten om deze in ronde 33 uit te remmen en de leiding weer over te nemen. Terwijl Sirotkin de race won deed klassementsleider Gasly daarachter alles om alsnog op het podium te geraken. In de laatste twee bochten kroop de Fransman tot in de achtervleugel van de inmiddels naar P3 terug verwezen Marciello om de Italiaan met een neusvleugel lengte verschil te verslaan.