Formule 1

Nico Rosberg en de dubbele gele vlag: waarom moet de FIA dit uitleggen?

Uitgegeven door Wim Boekel • 29 juli 2016 02:15

De poleposition van Nico Rosberg tijdens de Grand Prix van Hongarije deed de nodige stof opwaaien. De Formule 1-coureur van Mercedes reed de snelste tijd, terwijl de dubbele gele vlaggen uithingen naar aanleiding van een spin van Fernando Alonso.

Lewis Hamilton moest zijn ronde afbreken nadat de Spanjaard zijn McLaren was 'kwijtgeraakt'. De steward vonden echter dat zijn teamgenoot voldoende snelheid had teruggenomen. Het leidde ertoe dat het tweetal er na de wedstrijd op de Hungaroring nog niet over uitgesproken was.

De Brit die de leiding in het wereldkampioenschap overnam van zijn teamgenoot wil een duidelijke uitleg van Charlie Whiting en zijn kompanen. “De stewards moeten met een soort van oplossing komen. De regel zegt dat als het een gele vlag is, je vertraagt en als het een dubbele gele vlag is, dan moet je op tijd in staat zijn te stoppen. Nico deed het met dezelfde snelheid als ik deed in mijn vorige ronde. Als het gebeurt op het moment dat er een auto staat die gespind is of er een marshal op de baan is, was het behoorlijk moeilijk voor hem geweest om in dat geval te vertragen. Het feit dat hij geen straf kreeg, betekent dat we voorzichtig moeten zijn, omdat de boodschap die van de beslissing van Whiting uitgaat niet alleen de coureurs hier betreft, maar ook de coureurs in de lagere categorieën. Die booschap is feitelijk dat het mogelijk is voor een coureur om slechts één tiende van seconde van het gas te gaan in een dubbele gele vlag sectie. Ze moeten de regel verduidelijken.”

Daarmee brak Lewis Hamilton duidelijk een lans voor de veiligheid van zijn collega-coureurs en marshals op de baan. Juist hetgeen je mag verwachten van een drievoudig wereldkampioen die opkomt voor de belangen van de sport. Hoewel er natuurlijk ook een stukje eigenbelang in schuilt. Reken maar dat als één tiende van het gas bij dubbel geel wordt toegestaan, de excentrieke Brit een dergelijke gelevlagsituatie op de Nico Roberg-wijze gaat aanpakken. Waarmee gevaarlijke precedenten worden geschept. Wie herinnert zich nog Nick Heidfeld die de deur van een marshalauto afreed tijdens de Grand Prix van Brazilië in 2002, alhoewel daar een rode vlag hing. En recenter nog Pastor Maldonado in 2008, toen hij bijna een aantal marshals naar de andere wereld hielp.



Dan was er in 2014 nog het incident van Jules Bianchi in Suzuka, waar hij tegen een reddingsvoertuig op het circuit knalde bij een gelevlagsituatie. De jonge Fransman kan het helaas niet meer navertellen. Na een lange periode van diepe coma overleed de coureur in Nice aan de gevolgen van het ongeval. Allemaal goede redenen waarom Lewis Hamilton zo fel is op de situatie op de Hungaroring.

Nico Rosberg was er overigens snel bij tijdens de conferentie om zijn standpunt te verdedigen. De in Monaco wonende coureur reageerde, terwijl hij zijn teamgenoot een schouderklopje gaf: “Dank je voor het innemen van dat standpunt, dus nu geef ik mijn reactie. Wat je moet doen bij een dubbel geel is significant: je snelheid terugnemen en zorgen dat je er veilig doorgaat. Ik ging 20 kilometer per uur langzamer in die bocht, 20 kilometer per uur is een andere wereld in een F1-auto. Met twintig kilometer per uur minder rijd je netjes langzaam. Alles is veilig. Dat is hoe ik het deed met mijn snelheid en lift, 30 meter voor mijn rempunt. Ik had zeker mijn snelheid significant teruggebracht en dat is waarom het voor de steward compleet acceptabel was. Het was echt, echt duidelijk wat ik deed. Natuurlijk ga je op een opdrogende baan ongelofelijk veel sneller elke ronde. Het is niet dat de baan niet consistent was. Op een opdrogende baan is het irrelevant wat de sectortijd was, omdat je elke keer sneller gaat als je er komt. In het segment met de gele vlag, was ik langzamer. Ja, ik was sneller omdat de baan sneller werd en ik door bleef gaan in alle andere bochten. Dus het was duidelijk voor de stewards en dat is waarom ik geen straf kreeg.”

Een belangrijk element in het betoog van Nico Rosberg is wat ‘significant langzamer’ is. Wanneer je door de sectie met een gele vlag 20 kilometer per uur langzamer gaat, gaat het juist om de snelheid die je meeneemt in die sector. Stel dat je in plaats van 300 kilometer per uur door het gedeelte met 280 kilometer per uur gaat is het de vraag of dat significant langzamer is. Ligt de snelheid met een F1-bolide in die sector op 100 kilometer per uur en je gaat er met 80 kilometer per uur doorheen, is een afname van de snelheid zeker significant te benoemen. De remkracht van een F1-bolide ligt natuurlijk vele malen hoger dan bij onze straatauto’s. Het is juist dit onderdeel in het verhaal dat ontbreekt, waardoor wij als buitenstaander geen goede inschatting van de situatie van Nico Rosberg kunnen maken.

De FIA zet hoog in op ‘Road Safety’ en juist daarom is ook voor het publiek een uitleg van de situatie vereist. De marshals op het circuit kunnen vergeleken worden met de mensen die dag in dag uit aan het werk zijn om onze wegen veiliger te maken en te onderhouden. Ook in die gevallen moet voldoende snelheid teruggenomen worden voor deze mensen. Is het niet alleen daarom in het kader van ‘Road Safety’ de vraag van Lewis Hamilton terecht is? F1-coureurs hebben een voorbeeldfunctie en als zij de regels omtrent het terugnemen van de snelheid niet begrijpen, hoe kunnen we dat van jan met de pet op de openbare weg verwachten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS