Karting • WSK

Rinus van Kalmthout tweede in finale nieuwe klasse Super X30 Euro Series op Castelletto

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 mei 2016 09:36

Hoofddorp - Rinus van Kalmthout heeft tijdens het debuut van het nieuwe kampioenschap IAME Super X30 Euro Series op het Italiaanse circuit van Casteletto indruk gemaakt. Hij kwalificeerde zich op poleposition, won alle drie de heats op zaterdag en reed daarin ook de snelste rondetijden. In de prefinale op zondag ging het jammer genoeg minder en finishte Van Kalmthout als vierde. In de finale reed de KNAF Talent First-karter weer sterk van de vierde naar de tweede positie, maar dat bleek het maximaal haalbare. Nadat Rinus van Kalmthout vorige week op dezelfde baan in het Italiaanse Laghi deelnam aan de Rotax Max Euro Challenge, stond dit weekend de opening van de nieuwe IAME Super X30 Euro Series op zijn programma. "Ik heb deze krachtige motor een paar weken geleden voor het eerst uitgeprobeerd op Spa-Francorchamps en daar was ik onder de indruk van de power. De Super X30 heeft 175 cc en 43 Pk en daarmee kan op Casteletto ruim twee seconden per ronde sneller gereden worden dan in de Rotax Max. Echt geweldig om met zoveel vermogen te racen", lachte Van Kalmthout.

Rinus van Kalmthout

Tijdens de vrije trainingen en in de kwalificatie werd duidelijk dat de 15-jarige karter prima met zoveel vermogen overweg kan. Hij reed sterk naar de poleposition. Op zaterdag werden er drie heats gereden. Gestart vanaf pole werd Van Kalmthout direct door de Zweed Viktor Oberg onder druk gezet, maar de Hoofddorper wist zijn 23-jarige concurrent achter zich te houden en won de eerste race. In de tweede race wisten Oberg en de Peruaan Taylor Greenfield in de beginfase de leiding over te nemen, maar Van Kalmthout vocht zich in de tweede helft van de race terug en won ook deze heat. De derde heat pakte Greenfield in de beginfase de leiding, maar Van Kalmthout reageerde direct. Hij passeerde de koploper, gaf de leiding niet meer uit handen en won ook deze heat.

Zo won Van Kalmthout alle drie de heats en reed hij bovendien in elke heat de snelste rondetijd. Dit mooie resultaat leverde hem weliswaar geen punten voor het Super X30 kampioenschap op, maar wel de poleposition voor de prefinale. Van Kalmthout begon de prefinale goed, maar stond enorm onder druk en viel in de beginfase terug naar de zesde positie. "Ik was een beetje te nerveus en had mezelf teveel druk opgelegd. Daardoor heb ik tijdens deze race in de beginfase mijn carborateur niet goed afgesteld", baalde Van Kalmthout.

Nadat hij weer de juiste afstelling had gevonden wist hij nog twee posities te winnen en reed hij weer de snelste rondetijd, maar de race was te kort om nog om de zege te kunnen strijden. Met een vierde plaats in de prefinale was hij na zijn sterke optreden in de heats niet tevreden.

In de finale had Van Kalmthout een goede start en pakte hij al in de eerste ronde de derde plek achter Greenfield. Hij zette de Peruaan vol onder druk en zocht naar een gaatje om hem te passeren. Vier ronden lang wist Greenfield de ontketende Van Kalmthout achter zich te houden, maar in de vijfde ronde moest hij zich gewonnen geven. Van Kalmthout liep direct bij Greenfield weg, maar het gat naar raceleider Oberg was inmiddels 1,4 seconde. Van Kalmthout wist dit gat elke ronde zo'n tweetiende kleiner te maken. Toen hij de Zweed tot 0,2 seconde genaderd was had hij het beste van zijn banden echter verbruikt en kwam hij net tekort om aan te kunnen aanvallen. Zo won Viktor Oberg de finale over 20 ronden met 0,3 seconden voorsprong en werd Rinus van Kalmthout tweede voor Taylor Greenfield.
In het Super X30-klassement staat Van Kalmthout nu derde, één punt achter Greenfield en vijf punten achter Oberg. "Ik ben niet tevreden, nadat het op zaterdag perfect ging is een derde plaats in het kampioenschap toch tegenvallend. Maar ik heb wel weer veel geleerd dit weekend", sloot Van Kalmthout een aantal drukke weken af.
De volgende ronde van de IAME X30 Euro Series vindt van 14 t/m 17 juli plaats in het Spaanse Zuera. De eerstvolgende kartwedstrijd voor Van Kalmthout is nu de tweede ronde van de BNL International Karting Series op Ostricourt, van 1 t/m 3 juli 2016.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Stern, Total, Goedkoopdrank.nl en Lease Performance.