Daniel de Jong en MP Motorsport scoren zwaarbevochten punt in de GP2 op de Hungaroring

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juli 2015 08:15

GP2-coureur Daniël de Jong heeft zaterdag op de Hungaroring zijn eerste punt van het seizoen veroverd. Het zwaarbevochten punt kwam tot stand na een uitstekende inhaalrace van de Nederlander van MP Motorsport.

GP2 MP Motorsport Daniel de Jong

Nadat hij de eerste race van het weekend vanaf een lastige positie was begonnen, haalde de 23-jarige coureur het maximale uit zijn late pitstop om vele plaatsen te winnen. De Jong evenaarde bovendien de racesnelheid van de top-vier in de race, waarmee hij nog eens zijn progressie in de klasse toonde.

Zijn nieuwe teamgenoot Nicholas Latifi maakte zijn debuut voor het team uit Westmaas. In pas zijn tweede optreden in de GP2 wist de Canadees in de race van zondag een 14e plaats te behalen.

“We zijn allemaal erg blij voor Daniël”, aldus Tony Shaw van MP Motorsport. “Meer dan eens dit seizoen verdiende hij het om in de punten te eindigen, dus het is geweldig dat hij eindelijk zijn eerste punt binnen heeft – hopelijk dient het als springplank voor de rest van het seizoen. De eerste samenwerking met Nicholas is iedereen goed bevallen: zijn tempo was goed en we kijken uit naar zijn volgende GP2-optreden met MP Motorsport.”

Latifi begon zijn eerste race voor MP Motorsport vanaf de 12e startplaats, slechts een halve seconde verwijderd van de top-zes. De Jong startte vier plaatsen verder naar achteren, vanaf de 16e plaats. Beide coureurs maakten prima starts: Latifi deed in de eerste bocht een poging om meteen de top-tien in te duiken, maar besloot bij het uitgaan van de bocht toch aan de 12e plaats vast te houden.

Ondanks schade aan zijn voorvleugel na contact in de tweede ronde met Sergio Canamasas wist Latifi zijn race te vervolgen. Na een safetycarperiode maakte hij plaatsen goed toen concurrenten naar binnen gingen voor verse banden. Hij lag zevende toen hij zelf zijn pitstop maakte. Uiteindelijk finishte de Canadees de wedstrijd als 15e.

Ondanks zijn goede start werd De Jong in de eerste ronde teruggedrongen naar de 19e plaats. Maar in de 12e ronde lag hij al negende, nadat diverse coureurs uit de top-tien hun pitstop al hadden gemaakt.

In die periode haalde De Jong het maximale uit zijn bandenstrategie: hij schoof op naar de achtste en daarna de zevende plaats toen het laatste deel van de wedstrijd aanbrak. Na zijn pitstop in de 24e ronde kwam De Jong als 20e terug op de baan, maar dankzij diverse uitstekende acties wist hij alsnog de top-tien te bereiken en daarmee zijn eerste punt van het seizoen te scoren.

Helaas bleef de Nederlander op zondag op de grid staan, zodat hij niet kon profiteren van zijn startpositie op de vijfde rij. Twee derde van de race reed hij buiten de top-20, om uiteindelijk uit te vallen.

Latifi boekte aanvankelijk vooruitgang door de 13e plaats voor zich op te eisen, alvorens naar de 14e plaats te worden teruggedrongen. Na contact met een tegenstander viel hij nog eens twee plaatsen terug. In het laatste deel van de race klom hij terug de top-15 binnen, om aan het slot de 14e plaats te pakken en daarmee zijn beste resultaat van het weekend te scoren.

Op 22 en 23 augustus vinden op het circuit van Spa-Francorchamps in België de 13e en 14e wedstrijd van het GP2-seizoen plaats.

Formule 1 Spa-Francorchamps: Ga voor de 2 paddockkaarten