DTM

Strijd tussen Mercedes, Audi en BMW om de DTM punten in de Zandvoortse duinen

Uitgegeven door Johan Vis • 2 juli 2015 09:35

Van 10 t/m 12 juli is de spectaculaire DTM te gast op Circuit Park Zandvoort voor het vierde van de in totaal negen raceweekeinden die in het seizoen 2015 op het programma staan. Audi-coureur Jamie Green komt als leider in de tussenstand naar Zandvoort. Met 81 punten heeft hij een voorsprong van elf punten op zijn merkgenoot Mattias Ekström, die op Zandvoort al vier keer won. Mercedes-Benz-rijder Pascal Wehrlein is derde, slechts drie punten achter Ekström. De strijd om de kampioenschapspunten zal dan ook weer hevig zijn in de Zandvoortse duinen.

DTM Zandvoort

Voor het eerst sinds 2001 worden er dit jaar tijdens elk DTM-weekeinde weer twee races verreden, waarin beide malen een identiek aantal punten te behalen is. Zowel in de wedstrijd over 40 minuten op zaterdag als in de 60 minuten lange race op zondag (met verplichte pitstop) krijgt de winnaar 25 punten en worden de rijders op de plaatsen twee tot en met tien respectievelijk beloond met 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 en 1 punten.

Sterke openingsfase Jamie Green
De Brit Jamie Green, voorafgaand aan het seizoen 2013 overgestapt van Mercedes-Benz naar Audi, begon het seizoen op Hockenheim met de overwinning in de eerste race. Voor Green was het zijn eerste succes met de Beierse fabrikant. In de tweede race op Hockenheim bleef hij als 13e puntloos, maar tijdens het tweede raceweekeinde op de Lausitzring was Green oppermachtig. Daar won hij namelijk beide wedstrijden en verstevigde daarmee zijn positie als leider in de tussenstand van het kampioenschap. Op de Norisring eindigde Green in de eerste race als zevende. In de tweede wedstrijd raakte hij betrokken bij een aanrijding en scoorde daardoor geen punten, maar hij komt wel als klassementsaanvoerder naar Zandvoort.

Mattias Ekström schreef op Hockenheim de tweede race op zijn naam, scoorde ook op de Lausitzring goed met de derde plaats in de eerste en de tweede plaats in de tweede race en greep op de Norisring als beste Audi-rijder in de tweede race slechts nipt naast het podium. Aan Zandvoort heeft de Zweed goede herinneringen: niet alleen behaalde hij er in 2002 zijn eerste overwinning in de DTM, ook is hij er met in totaal vier overwinningen (naast 2002 ook in 2004, 2008 en 2014) de succesvolste DTM-coureur.

Mercedes-Benz scoort goed op Norisring
Nadat Audi-rijders de eerste twee raceweekeinden van het seizoen op Hockenheim en de Lausitzring domineerden, kwam met name Mercedes-Benz op de Norisring in Neurenberg sterk terug. Op het enige stratencircuit op de DTM-kalender bezetten Mercedes-Benz-coureurs in de eerste race zelfs de eerste zes plaatsen, met Formule 1-testrijder Pascal Wehrlein als overtuigende winnaar. In de tweede race kwam de Canadees Robert Wickens als eerste over de eindstreep en behaalde daarmee zijn tweede achtereenvolgende overwinning op de Norisring. Christian Vietoris eindigde als tweede en completeerde daarmee het succes voor Mercedes-Benz, dat met zeven van zijn acht coureurs in de tweede race punten scoorde. Wehrlein is op de derde plaats de best geplaatste Mercedes-Benz-rijder in het tussenklassement van de DTM.

BMW gaat voor revanche
BMW kende een lastige seizoensstart. Met name op de Lausitzring liep het niet voor het merk uit München, dat alleen met de Belgische rijder Maxime Martin als zevende in de eerste en achtste in de tweede race punten voor het kampioenschap behaalde. Op de Norisring leek het tij enigszins te keren: de Canadese oud-kampioen Bruno Spengler zorgde voor de eerste pole-position van het seizoen voor het merk en het BMW Team MTEK, dat wordt geleid door onze landgenoot Ernest Knoors. Na de vijfde plaats in de eerste race eindigde Spengler in de tweede race als derde en werd daarmee tevens de eerste BMW-coureur die dit seizoen op het podium eindigde. Op de negende plaats is Spengler tevens de best geklasseerde BMW-rijder in de tussenstand van het kampioenschap.

Lucas Auer als eerste DTM-nieuwkomer in de punten
Van de drie nieuwelingen in de DTM, Tom Blomqvist (BMW), Maximilian Götz en Lucas Auer (beide Mercedes-Benz) slaagde Auer er tot nu toe als enige in om een top tien-klassering te behalen en daarmee punten te scoren. In de tweede race op de Norisring reed de Oostenrijker zelfs even aan de leiding en sloot de wedstrijd na een tijdstraf als negende af.

In het teamklassement staat het gooix/Original Teile-Mercedes-AMG-team met rijders Christian Vietoris en Pascal Wehrlein met 103 punten op de eerste plaats. Met een achterstand van zes punten is het Audi Sport Team Abt Sportsline met Mattias Ekström en Miguel Molina tweede, zes punten daarachter volgt het Audi Sport Team Rosberg met Jamie Green en Nico Müller op de derde plaats. In het merkenklassement leidt Audi met 283 punten voor Mercedes-Benz met 235 punten en BMW met 88 punten.

Toegangsbewijzen
Op 10, 11 en 12 juli strijden de drie DTM-constructeurs, met in totaal 24 gelijkwaardige bolides van elk 500 pk, op Circuit Park Zandvoort om de zege. Kaarten voor het DTM-weekeinde op Circuit Park Zandvoort zijn te bestellen via de website van de DTM (www.dtm.com). Toegangsbewijzen die besteld worden in de voorverkoop zijn goedkoper dan aan de kassa’s op het evenement zelf. Ook kunnen via www.circuit-zandvoort.nl de allerlaatste VIP-arrangementen (op=op) geboekt worden, waardoor bezoekers de kans krijgen om op zeer luxe wijze te genieten van het DTM-spektakel. Of ga via Ice-Watch en BMW naar DTM Zandvoort!