Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Nederlands raceteam blij met successen in Monaco: "Fantastisch weekend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 mei 2015 06:08

Dankzij een geweldige race van Sergio Canamasas keerde MP Motorsport dit weekend terug op het GP2-podium, precies twee jaar nadat het Nederlandse team voor de eerste keer in zijn jonge GP2-geschiedenis op het podium stond, ook toen in Monaco.

Podium GP2 Monaco Sergio Canamasas Manor MP Motorsport P3

Canamasas komt dit jaar voor het eerst uit voor MP Motorsport. De ervaren Spanjaard leverde vrijdag een prachtige prestatie door in de eerste race van het weekend als derde te eindigen. Daarmee veroverde hij MP’s eerste GP2-trofee van het seizoen. Voor hemzelf was het de tweede podiumfinish uit zijn GP2-carrière. Op zaterdag voegde hij daar een mooie vierde plaats aan toe, zodat hij nu achtste staat in de tussenstand van het kampioenschap.

Zijn Nederlandse teamgenoot Daniël de Jong legde het hele weekend een sterk tempo aan de dag, maar moest genoegen nemen met twee twaalfde plaatsen. In de eerste race liep hij daarmee net de punten mis, terwijl hij in de tweede race 1,7 seconden verwijderd was van de toptien.

“Wat een fantastisch weekend”, aldus Tony Shaw van MP Motorsport. “Het is voor ons erg belangrijk om weer op het podium te staan, zeker op het meest prestigieuze circuit op de kalender. Sergio was het hele weekend ongeloofijk: snel, consistent en met een paar geweldige inhaalacties.”

“Het was pech voor Daniël dat hij geen punten veroverde, zeker in de eerste race, want zijn snelheid was er goed genoeg voor. Beide coureurs hebben geweldig werk geleverd, net als het team. Het doel is nu om deze prestatie te gebruiken als springplank voor de rest van het seizoen.”

Op het smalle stratencircuit van Monte Carlo werd het veld voor de kwalificatie in twee groepen verdeeld. Beide MP-coureurs deden het uitstekend in hun sessie: op een natte baan zetten ze allebei de vijfde tijd in hun groep.

Canamasas vertrok vrijdag daardoor van de negende plaats, met De Jong naast hem. De eerste start werd afgebroken doordat diverse auto’s afsloegen en het circuit blokkeerden. Na nog een opwarmronde verliep de tweede start prima voor beide MP-coureurs: De Jong greep tijdelijk de achtste positie, maar Canamasas pakte die positie terug in de haarspeldbocht.

Daniel de Jong Manor MP Motorsport

De Jong deed zijn verplichte pitstop in de achtste ronde. Daardoor viel hij van de negende naar de 19e plaats terug. Meteen daarna werd hij vol aangereden door Nobuharu Matsushita. Na het uitkomen van de tunnel verremde de Japanner zich voor de chicane, waardoor zijn auto hard in die van De Jong gleed.

De Jong kwam gelukkig redelijk ongeschonden uit de aanrijding. Halverwege de race was hij opgeklommen naar de 15e plaats, om uiteindelijk na 40 ronden als 12e te eindigen, slechts enkele seconden verwijderd van een puntenfinish.

Canamasas deed voorin intussen goed mee. Doordat rivalen hun pitstop maakten, bleef hij plaatsen winnen. Hij lag vijfde toen de wedstrijd moest worden geneutraliseerd om een beschadigde auto van de baan te halen. Dat moment greep hij, samen met enkele andere koplopers, aan voor zijn bandenwissel.

De Spanjaard kwam als achtste terug op de baan, maar lag al snel zesde toen iedereen zijn pitstop had gedaan. In rap tempo naderde hij de drie auto’s die in een treintje voor hem reden. Na eerst de vijfde plaats te hebben veroverd, toverde hij de inhaalmanoeuvre van de wedstrijd uit de hoge hoed: met een briljante uitremactie in Sainte Devote pakte hij de vierde plaats van Arthur Pic af.

Daarmee lag het podium voor het grijpen. Met nog een paar ronden te gaan kreeg Canamasas hem cadeau: Julian Leal, die derde lag, kreeg een tijdstraf van 10 seconden omdat hij na afloop van zijn pitstop tegen een tegenstander aan was gereden. Intussen hield de MP-coureur tot aan de finish Pic van zich af, zodat hij als derde kon finishen.

In de sprintrace van zaterdag kwam Canamasas goed weg. Hij behield in eerste instantie zijn zesde plaats, maar schoof door een slimme passeeractie na de eerste bocht meteen een plekje op. De Jong maakte een uitstekende start vanaf de 12e plaats en had zijn ogen gericht op de tiende plek toen hij bij de haarspeldbocht hardhandig opzij werd geduwd. Zo viel hij terug naar de 13e plaats.

Na een korte neutralisatieperiode hijgde Canamasas rondenlang volop in de nek van Julian Leal op de vierde plaats, om in de zevende ronde zijn briljante inhaalactie van een dag eerder te kopiëren. Omdat Leal het tempo van de topdrie niet kon bijbenen, was het gat te groot voor Canamasas om die auto’s te bedreigen, al was hij bij de finish wel tot 2,4 seconden genaderd.

De Jong zat de eerste 20 ronden vast in een treintje van zes auto’s, waarin hij het Britse duo Alex Lynn en Jordan King volgde. Omdat hun rondetijden vrijwel identiek waren en inhalen in Monaco zo moeilijk is, leek er lange tijd niets mogelijk. Vijf ronden voor het einde zorgde een stevige aanrijding tussen King en Pierre Gasly ervoor dat De Jong de 12e plaats kon overnemen. Daar bleef hij tot aan de finish.

De Red-Bull-Ring in Oostenrijk is op 20-21 juni de locatie voor de zevende en achtste wedstrijd van het GP2-seizoen.