Autosport Internationaal Toerwagens • Euro GT Series

KTM X-BOW maatje te groot voor overig GT4 veld, Nooren en Beelen klassementsleiders + UITSLAG

Uitgegeven door Edwin Schimmel • 24 mei 2015 18:10

ZANDVOORT - De gloednieuwe KTM X-BOW GT4-wagens zijn in beide races van de Competition102 GT4 European Series als eerste geëindigd. Daniel Uckermann scoorde een knappe overwinning door als AM-coureur nog voor de PRO-coureurs te finishen in de race op zaterdag. De Nederlanders Bernhard van Oranje en Ricardo van der Ende kwamen als tweede over de streep, voor Uckermann’s ZaWotec teamgenoten Sascha Halek en Peter Ebner. Deze twee Oostenrijkse deelnemers met de geel-zwarte KTM X-BOW GT4 wonnen de tweede race op zondag, terwijl Uckermann de zege in de AM-categorie opeiste. Nederlanders Marcel Nooren / Jelle Beelen eindigden met de Chevrolet Camaro GT4 als tweede in race twee en staan nu bovenaan in het kampioenschap. V8 Racing-collega’s Luc Braams / Duncan Huisman finishten als derde.

Competition102 GT4 European Series

Halek en Ebner hadden een goede kans om ook de eerste wedstrijd te winnen. Maar door een onfortuinlijke timing van de verplichte pitstop zat er niet meer in dan de derde plaats. Van der Ende en Van Oranje namen de leiding dankbaar over, maar Uckermann kwam razendsnel dichterbij met de donkergekleurde KTM X-BOW GT4. Van der Ende en Van Oranje werden wel als eerste geklasseerd in de PRO-categorie.

In de AM-divisie knokten Thomas Krebs (DAN) en Arno Klasen (GER) met resultaat voor de tweede plaats in de eerste race. Met de Porsche 981 Cayman SP eindigden zij voor de Argentijnen Jose Luis Talermann en Jose Manuel Balbiani, die in de raceklasse debuteerden met een Sin R1 GT4.

Halek en Ebner wonnen de tweede wedstrijd zonder veel tegenstand te hoeven dulden. “Op zaterdag moesten we hard werken voor de derde plaats, terwijl we in de tweede race min of meer alleen vooraan reden. We zijn erg tevreden met de overwinning, nadat we het eerste evenement in Nogaro moesten missen. Toen was de auto helaas nog niet klaar,” zei Halek. Teamgenoot Ebner voegde daaraan toe: “Ik denk dat Zandvoort goed bij onze auto past vanwege de snelle bochten. De Red Bull Ring wordt een ander verhaal.”

Na het winnen van beide races op Nogaro hoopten de Chevrolet Camaro GT4-rijders ook voor eigen publiek goed te scoren. Nooren begon de wedstrijd goed door razendsnel naar de tweede plaats op te rukken. Teamgenoot Beelen behield deze positie na de pitstop ondanks dat Huisman inliep op de jonge Nederlander. Dankzij de tweede plaats staat het tweetal Nooren en Beelen momenteel bovenaan in het pro-kampioenschap.

In de AM-categorie verloor Uckermann snel terrein. Gestart vanaf plaats twee verloor hij zes posities. De Duitser pakte uiteindelijk wel de overwinning in zijn klasse. “Het was een moeilijke race omdat we niet genoeg vermogen hadden”, legde Uckermann uit. “Ik had geen kans om in te halen. Maar twee overwinningen behalen is prima en hopelijk zijn we sneller in Oostenrijk. Want ik wil meer.”

Uckermann eindigde in zijn klasse voor de broers Yorick en Tristan Boorsma en de Bulgaar Pavel Lefterov, die de derde plaats in zijn schoot geworpen kreeg door problemen aan de Porsche Cayman van Klasen / Krebs.

De volgende twee wedstrijden vinden plaats van 6 t/m 7 juni 2015 op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Pinksterraces – Circuit Park Zandvoort – 23-24 mei 2015