Formule 1

Onbehouwen kritiek uit sportwereld op Lewis Hamilton: "Verkiezing is één grote grap"

Uitgegeven door Jeroen Scholte • 15 december 2014 18:18

Voor Nederlandse racefans is het bijna niet voor te stellen, maar zoals reeds eerder gemeld op RaceXpress: niet iedereen in Engeland is dol op wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton. Als gevolg daarvan zwelt de kritiek op diens uitverkiezing tot Sports Personality of the Year alweer aan.


De meest onbehouwen kritiek komt van Joey Barton, van beroep voetballer en erkend ongeleid projectiel. De middenvelder van Queens Park Rangers geeft drie redenen op waarom hij boos is: "Ten eerste is F1 de saaiste sport ter wereld, ten tweede nam Hamilton een hond mee naar het gala en tot slot is hij een belasting-ontvluchter!"

Hamilton verliet Groot-Brittannië in 2007 inderdaad ten faveure van Zwitserland om enkele jaren later te verhuizen naar Monaco. Beiden zijn erkende belastingparadijzen. Barton staat daarom ook niet alleen in zijn mening. Veel Britten menen dat Hamilton dan wel vrolijk met de Union Jack kan gaan wapperen na zijn zege in Abu Dhabi, hij resideert daar waar hij onder het betalen van belasting uit kan komen. Iets meer (financiële) dankbaarheid richting het land van herkomst zou wel mogen, is een veel gehoorde gedachte.

Hamilton kent de kritiek en in een poging die te pareren zei hij enige tijd terug al eens: “Het maakt niet uit in welk land je woont, het gaat erom waar je geboren bent. En ik ben híer geboren. Wat mensen niet begrijpen is dat ik niet al mijn geld in Engeland verdien. Ik race in twintig verschillende landen en verdien dus ook in twintig verschillende landen mijn geld. Ik betaal dus op meerdere plekken belasting, waaronder ook in Engeland. Ik draag voldoende bij aan mijn land en niet alleen dat, ik zorg er ook nog eens voor dat een team van ongeveer 1000 man werk heeft.”


Barton zal er zijn schouders over ophalen. "Hij had nooit mogen winnen. Een vreselijk voorbeeld voor iedere Brit. Welk precedent schep je hiermee? Slechte dag in onze geschiedenis." De Britse voetballer, die ooit een sigaret uitdrukte in het oog van een tweede elftal-speler, meent dat golfer Rory McKilroy de prijs had moeten winnen. “Maar iedere andere genomineerde was ook goed geweest,” twittert Barton er achteraan. “Eigenlijk ben ik van mening dat geen enkele belasting-ontvluchter een nominatie mag krijgen voor een award die wordt gefinancierd en gekozen door belastingbetalers.”

Wat Barton vergeet, negeert, of waar hij simpelweg geen aandacht aan wil schenken is de woonplaats van zijn favoriet McKilroy. De golfer, die op de komende Olympische Spelen overigens niet Engeland maar Ierland wil vertegenwoordigen, resideert namelijk in Florida. Inderdaad, daar waar niet alleen het weer, maar ook het belastingklimaat erg gunstig is.

Ook golfend Engeland moppert op de verkiezingsuitslag. Zo bromt Ryder Cup-captain Paul McGinley: “Ik was erg teleurgesteld. Ik vraag me af wat een golfer nog meer kan doen.” Nummer één van de wereld McKilroy won inderdaad twee majors en speelde een cruciale rol in Europa’s zege op Amerika in de Ryder Cup eerder dit jaar, maar daar staat tegenover dat Hamilton dit jaar liefst elf races won, de wereldtitel bij de rijders pakte en een al even cruciale rol speelde in het veroveren van de constructeurstitel voor zijn team Mercedes, als dat McKilroy deed in de Ryder Cup. Dus wat had Hámilton dan nog meer kunnen doen?

“McKilroy is een geweldige gozer die zijn verantwoordelijkheid als ’s werelds nummer één heel serieus neemt,” gaat McGinley verder. “Wij moeten blij met hem zijn. Ik snap niet waarom hij niet heeft gewonnen, al wil ik niets afdoen aan Lewis Hamilton.” Luke Donald, ’s werelds voormalige nummer één golfer weet wel waar het aan ligt: “Ik heb een hoop boze mensen op mijn tijdlijn [van Twitter, red]. Helaas, zolang de organisatie ervoor kiest om het publiek te laten stemmen, zullen dit soort uitslagen voorkomen. Het gala is een grootse viering van de Britse sport, maar ik ben er niet zeker van dat de juiste altijd wint.”

Collega golfer Ian Poulter is nog duidelijker in zijn kritiek: “De BBC Sports Personality of the Year verkiezing is een grote grap. Felicitaties voor Lewis Hamilton hoor, maar kom op, hij heeft het hele jaar maar tegen één persoon gestreden.”



Maar het is niet alleen de golfwereld en een voetballende hooligan die zich tegen de zege van Hamilton keren. Journalist Ewan Murray van The Guardian schrijft in zijn maandagcolumn: “Het falen van Rory McKilroy om zijn sportieve superioriteit over Lewis Hamilton om te zetten in deze prijs, heeft veel meer te maken met het feit dat Hamilton’s succes verser in het geheugen ligt. Bovendien bereikt de Formule 1 meer Britten, omdat de BBC niet genoeg golf uitzendt.” Hij vervolgt: “In tegenstelling tot Hamilton, had McKilroy geen voordeel ten opzichte van zijn rivalen. Ondanks Hamilton’s briljante rijders-kwaliteiten, hoort een sportverkiezing niet te gaan over versnellingsbakken, bandenslijtage of geavanceerde computersystemen die iedere beweging controleren.”

Gelukkig zijn er in Engeland, van huis uit toch echt Europa’s nummer één raceland, ook nog zielsverwanten te vinden die Hamilton’s prestaties wél op de juiste waarde weten in te schatten. “Wat McKilroy ook gepresteerd heeft,” meent Telegraph-reporter Daniel Johnson bijvoorbeeld, “Lewis Hamilton kon niets meer doen dan wat hij gedaan heeft. Britse meervoudige wereldkampioenen groeien niet aan bomen. Er zijn er in de geschiedenis maar vier te vinden en de vorige, Jackie Stewart, won zijn tweede titel meer dan vier decennia geleden.”

Johnson snapt de discussie dan ook niet heel erg. “Het publiek beslist. Het is een populariteitspoll en je kan de mening van het publiek nooit in twijfel trekken.” Johnson sluit dan ook af met de rake woorden: “Hamilton heeft eindelijk de harten van het publiek gestolen. Hij is een sportman en een persoonlijkheid waar ons land trots op kan zijn.”







Bronnen:
-Bleacherreport
-The Telegraph
-The Guardian
-twitter

Homepage: www.racexpress.nl

Facebook RaceXpress

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS