Formule 1

Einde aan de Formule 3-carrière van Verstappen, op naar de Formule 1

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 november 2014 12:23

Macau – Max Verstappen heeft tijdens de Formule 3 Macau Grand Prix opnieuw laten zien waarom hij de revelatie van dit autosportseizoen is. Met een fenomenale inhaalrace wist de 17-jarige KNAF Talent First-rijder op het smalle stratencircuit van Macau vanaf een in principe kansloze 24ste startpositie op te rukken naar plaats zeven. Bij zijn inhaaljacht zette de jonge Nederlander ook de snelste raceronde op zijn naam. Voor Verstappen was het zijn laatste optreden in de Formule 3 voordat hij volgend seizoen als jongste rijder ooit zijn wedstrijddebuut maakt in de Formule 1 voor Scuderia Toro Rosso.

De Formule 3 Macau Grand Prix telt net als de Zandvoort Masters niet mee voor een kampioenschap, maar heeft een rijke historie met vooraanstaande winnaars en lokt daarmee de sterkste Formule 3-rijders richting het gokparadijs. Op het 6,1 kilometer lange, uiterst smalle en listige stratencircuit is ook een dosis geluk nodig, en daar kwam Max Verstappen in de kwalificatierace achter. Als debutant op Macau bouwde de 17-jarige KNAF Talent First-rijder zijn weekend goed op, verbeterde zich iedere training en was met een derde kwalificatietijd beste Macau-rookie en snelste rijder met een VW-motor. Door het missen van de weging in de vrije training werd de Van Amersfoort Racing-rijder in de startopstelling voor de kwalificatierace twee plaatsen teruggezet, maar ook dat deerde het jonge talent niet. Met een fenomenale start lag Verstappen bij de eerste bocht al op plaats twee. In de vierde ronde blokkeerden bij het aanremmen van een bocht echter de achterwielen, waardoor zijn Dallara met de vangrail in aanraking kwam en de Nederlander moest opgeven.

Daarmee moest Verstappen de Formule 3 Macau Grand Prix vanuit een schier kansloze 24ste startplaats beginnen. Het KTF-talent liet echter opnieuw zijn klasse zien en lag kort na de start al op plaats 18. Door een massale crash werd de race stilgelegd en vervolgens vanachter de safetycar hervat. Opnieuw was Verstappen niet te stoppen en op het circuit waarvan gezegd wordt dat inhalen er nauwelijks mogelijk is, passeerde hij de ene na de andere tegenstander en legde op slechts 0,4 seconden van nummer zes, beslag op plaats zeven. In zijn opmars zette Verstappen met afstand de snelste raceronde op de klokken. “Ik had een geweldige eerste start, het was alleen jammer dat de herstart achter de safetycar plaatsvond. De race liep verder goed, in elke ronde kon ik wel iemand inhalen. Het is jammer van dat foutje op zaterdag, maar ik ben over het algemeen wel tevreden met hoe het weekend is verlopen. En met die snelste raceronde ben ik ook wel heel blij”, blikte Verstappen terug.

Daarmee komt er een einde aan de Formule 3-carrière van Verstappen. Daarin schreef de KTF-rijder in het FIA Europees Kampioenschap maar liefst tien races op zijn naam, meer dan welke andere rijder ook, legde in de titelstrijd beslag op plaats drie en werd winnaar van de Zandvoort Masters. In zijn debuutjaar maakte Verstappen zoveel indruk dat hij werd opgenomen in het Red Bull Junior Team en volgend jaar als jongste rijder in de geschiedenis de overstap maakt naar het Wereldkampioenschap Formule 1, waar hij zal uitkomen voor Scuderia Toro Rosso.